Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
,

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ε. Λιβιεράτο

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη

Θέμα: «Διοικητική ‘παράλυση’ του ΚΑΠΕ με κίνδυνο την απώλεια πόρων του ΕΣΠΑ από προγράμματα, αυτό για τα Ενεργειακά Ευφυή Θεματικά Μουσεία»

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) αποτελεί έναν πρότυπο συνδυασμό ερευνητικού και ενεργειακού κέντρου, που διαχειρίζεται πλήθος προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που έχουν ήδη προκηρυχθεί, όπως είναι το πρόγραμμα για τις βιοκλιματικές αναβαθμίσεις δημοσίων ανοιχτών χώρων, τα πράσινα δώματα σε δημόσια, τις πράσινες αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, τα ενεργειακά ευφυή θεματικά μουσεία κ.α.

Ωστόσο, τους τελευταίους οκτώ μήνες, το Κ.Α.Π.Ε. παραμένει ακέφαλο, καθώς ο Πρόεδρος παραιτήθηκε από τον Αύγουστο του 2012, ενώ τον Φεβρουάριου του 2013 παραιτήθηκε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο. Το γεγονός αυτό, έχει οδηγήσει σε αδυναμία εκτέλεσης οποιασδήποτε διοικητικής πράξης και λήψης απόφασης, με αποτέλεσμα προγράμματα που έχουν ήδη προκηρυχθεί, για τα οποία έχουν γίνει οι αιτήσεις και εκκρεμεί η αξιολόγηση και έκδοση των αποτελεσμάτων, να βρίσκονται ουσιαστικά «παγωμένα».

Η αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει άμεσα στον ορισμό νέας διοίκησης, παρά τις επαναλαμβανόμενες και συνεχώς, εν τέλει, διαψευδόμενες περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις για δήθεν «άμεσο ορισμό της διοίκησης», θέτει πλέον σε σοβαρότατο κίνδυνο την υλοποίηση προκηρυγμένων προγραμμάτων, οδηγώντας ακόμα και σε κίνδυνο απώλειας δεσμευμένων πόρων του ΕΣΠΑ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η Πράξη «Ενεργειακά Ευφυή Θεματικά Μουσεία Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης» που υπάγεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013» στον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος & Αστικές Μεταφορές – Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», με συνολικό προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ, για την οποία το Κ.Α.Π.Ε. είναι Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης (Ε.Φ.Δ.).

Από τον Οκτώβριο 2012 - οπότε και έληξε η προθεσμία υποβολής των προτάσεων - καθυστερεί αδικαιολόγητα η διαδικασία εξέταση, αξιολόγησης και έγκρισης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί, με αποτέλεσμα, ένα έργο που θα επιφέρει άμεσα δραστική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας - και άρα της ανάλογης δαπάνης - σε μουσεία της χώρας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα άμεση απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, να έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.

Επισημαίνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των προτάσεων που έχουν υποβληθεί για ένταξη δεν ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι δεσμευμένοι πόροι υπερεπαρκούν! Επειδή η εν λόγω Πράξη είναι από τις πλέον καινοτόμες και πρωτοποριακές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς παρέχει τη δυνατότητα σταδιακής μετατροπής των Μουσείων σε «πράσινα και ευφυή», μειώνοντας σημαντικά την ενεργειακή τους κατανάλωση και τα κόστη, δημιουργώντας θετικό αντίκτυπο στην μικροκλίμακα της περιοχής όπου λειτουργούν τα Μουσεία από τις «πράσινες» τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν στον περιβάλλοντα χώρο, καθώς και τη χρήση ανακυκλώσιμων και πράσινων υλικών κατά την ανακατασκευή τους.

Επειδή ο χρόνος που απομένει πλέον προκειμένου να εκπονηθούν οι μελέτες και να ολοκληρωθούν οι εργασίες από τα Μουσεία που πρόκειται να ενταχθούν στην εν λόγω Πράξη είναι εξαιρετικά ασφυκτικός, με βάση και τις προθεσμίες του ΕΣΠΑ. Επειδή η άμεση απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και η ουσιαστικά «αναστολή» λειτουργίας στην οποία έχει οδηγηθεί σήμερα το Κ.Α.Π.Ε., με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, θέτει σε κίνδυνο προγράμματα που είτε έχουν προκηρυχθεί είτε έχουν ανακοινωθεί και εκκρεμεί να ανακοινωθούν.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κκ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Για ποιο λόγο επί 8 μήνες δεν έχει ορισθεί επικεφαλής στο Κ.Α.Π.Ε.; Πότε προτίθεται η Κυβέρνηση να ορίσει τη νέα διοίκηση;

2. Πότε πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης, αξιολόγησης και τελικής έγκρισης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στην Πράξη «Ενεργειακά Ευφυή Θεματικά Μουσεία Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης»; Να δοθεί πλήρες και ακριβές χρονοδιάγραμμα.

3. Πώς θα αντιμετωπίσουν τα συναρμόδια υπουργεία τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην πρόοδο υλοποίησης πληθώρας προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, για τα οποία το Κ.Α.Π.Ε. είναι Ε.Φ.Δ. και πώς θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει απώλεια πόρων του ΕΣΠΑ;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ